Avui dia il·luminar el jardí o terrassa és l’eina més important a considerar en arquitectura i disseny. És font d’il·luminació, inspiració i sentit. La creixent popularitat del paisatgisme ens permet cada vegada més, donar tanta atenció als espais exteriors com als interiors. Amb tant plantejament i disseny és essencial il·luminar l’espai per assegurar-se que podrà ser admirat i gaudit no només de dia, sinó també de nit. Per això només necessites unes poques idees donar llum al jardí de la millor manera.

Llums d’ús

En primer lloc, has d’identificar bé les diferents zones que vols il·luminar depenent de l’ús que vagin a tenir i en funció d’això jugaràs amb els llums il·luminant de manera diferent per separar bé els espais. Les escales davant de les entrades de la cases són més segures quan hi ha llums que ressalten els graons i les vores. L’opció més adequada són llums sense enlluernament instal·lades a baixa altura, perquè en cas contrari la pròpia llum es converteix en font de perill. També pots posar sensors de moviment que redueixen el consum i augmenten la seguretat de l’entrada d’intrusos. Els camins del teu jardí són el lloc ideal per col·locar balises amb llums LED. Aquesta llum de contorn ajuda a orientar l’usuari. El resultat és estèticament molt elegant i si no tens preinstal·lació elèctrica, pots posar balises solars, aquestes es carreguen durant el dia i s’encenen automàticament a la nit.

Llums decoratives

Moltes tècniques d’il·luminació d’exteriors provenen del teatre, que busca crear atmosfera, component fons per als artistes o reafirmant el caràcter d’algun d’aquests especialment, alterant la percepció del temps i / o estacions. Per exemple per a la il·luminació d’elements com arbres, pedres o escultures és interessant il·luminar des de baix. Produeix llum o resplendor al jardí. Com que no és una forma natural d’il·luminar produeix un efecte lleugerament artificial que requereix certa atenció o també la il·luminació creuada: per il·luminar determinat objecte des de dos punts diferents i que es vegi amb major riquesa de detalls (normalment amb focus amplis i difusos). Si el que volem és un efecte textura, ideal per il·luminar superfícies, una paret de pedra, estructures. Per això utilitzarem llum de fons, una llum allunyada de l’objecte a il·luminar però apuntant cap a ell. Aquesta llum afegeix un “teló” al jardí, il·luminant un fons o part d’aquest i són efectius per a veure des de dins de casa. Per fer el jardí sembla més gran del que és utilitzem la il·luminació de perspectiva. S’aconsegueix aquest efecte il·luminant feblement el lloc d’on es veu el jardí.